Optrekkend vocht 

Last van optrekkend vocht in uw woning in de bakstenen muur of wand? .

 

Optrekkend vocht ontstaat zoals gezegd doordat vocht, damp en micro-druppels door de capillaire poriën in het gesteente vanuit de fundering of buitenmuur in de muren en wanden omhoog trekt. Aan dit proces gaat doorgaans een lange tijd vooraf alvorens men er echt last van krijgt. Meestal is te zien dat  stucwerk losbreek en scheurt en schilderwerk af gaat bladderen op ongeveer kniehoogte. 

Door onze behandeling heeft de woning gegarandeerd geen last meer van optrekkend vocht, mocht de oorzaak van het probleem liggen in het feit dat de muren vochtig worden door condensvorming, doorslaand vocht of lekkage, dan dient dit bij voorkeur eerst verholpen te worden.

 

Let op! Optrekkend vocht hoeft niet de oorzaak te zijn van het probleem, vaak is de oorzaak een lekkage op maaiveldzone aan de buitenzijde van de woning /gebouw waardoor water indringt in de spouwmuur.

Dit veroorzaakt condensering aan de binnenzijde van de spouwmuren. Dat is dan de oorzaak van het vochtprobleem op de binnenmuren.

Ook aan de buitenzijde van de gevel kunnen slechte voegen met name op de regenzijde vochtindringing in de spouwmuur veroorzaken. 

Een ander veel voorkomend probleem bij met name baksteen gevels is dat er hygroscopische zouten in de muren aanwezig zijn, waardoor vochtproblemen na verloop van tijd ontstaan zijn. Hygroscopische zouten trekken als het ware vocht aan waardoor er plaatselijke vochtplekken ontstaan of het loskomen van verflagen en stukwerk tot gevolg heeft. Dit kan ook het geval zijn indien er in het verleden een flinke waterschade is geweest door bijvoorbeeld leidingbreuk.

 

D.m.v. onze injectie techniek, impregneren of door het inbrengen van vochtwerende emulsies, bent u definitief af van optrekkend vocht.

 

De voordelen wanneer je muren geïnjecteerd worden tegen optrekkend vocht:

 • Geen natte muren meer doordat de capillaire werking wordt opgeheven.

 • Drogere muur waardoor u bespaart op energieverlies=energiekosten besparing.

 • Droge muren schimmelen niet.

 • De woning voelt warmer en comfortabeler aan.

 • De waarde van de woning stijgt omdat u een vochtprobleem heeft opgelost.

 

Aanvullende maatregelen

Vaak zijn er nog aanvullende maatregelen nodig zoals het impregneren van de buitengevel, het aanpakken van de maaiveld zone  

reparatie van scheuren

en het installeren van een goed werkend ventilatiesysteem.

 

Vochtproblemen en schimmelproblemen 

Vocht-, lekkage,- en schimmelproblemen in de kelder komen vaak voor. Laat dit nu verhelpen voor het behouden van uw woning en vastgoed.

 

Inventarisatie en oorzaak

Vocht, lekkage soms in combinatie met zouten, is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de schade, welke terug te voeren zijn naar:

 • Optrekkend vocht
 • Zijdelings doorslaand vocht
 • Hygroscopisch vocht (door muurzouten)
 • Lekkage
 • Doorvoer lekkage
 • Condensatie
 • Regen en spatwater belasting
 • Maaiveld doordringing van regenwater
 • Scheuren en breukvorming in en aan gebouwen
 • Poreusiteit en erosie van bouwmateriaal

 

Wij kunnen voor u een inventarisatie opmaken en onderzoek doen naar de oorzaak. Dit kan door technisch onderzoek, lab samples, bodemgesteldheidsonderzoek etc.

Aan het uitvoeren van een onderzoek zijn mogelijk kosten verbonden. 

Vaak zijn diepgaande onderzoeken niet nodig als de oorzaken duidelijk zijn, dan kunnen we meteen een offerte voor u maken, soms kan dat vanaf foto's die u ons toestuurd of na een kijkafspraak. Bij vermoedens van een probleem kunnen we ook voor diverse oplossingen prijs-indicaties afgeven.

 

Grondig onderzoek

Indien er een zeer lastig probleem wordt herkend door onze expert, kan het zijn dat hij het nodig vind om een Bouwtechnisch patholoog in te schakelen. Dit overleggen we altijd met u. 

 

Offerte/vragen? Vul meteen het formulier in op onze contactpagina.