Home » Menu » Schimmel-sanering » FAQ Schimmels

FAQ Schimmels

 

  • Welke kleuren hebben schimmels? 
  • Schimmels en sporen van schimmels zijn er in vele varianten en kleuren zoals zwarte schimmel, rode schimmel etc.
  • Kan ik een besmetting met een schimmel in het gebouw altijd waarnemen? In een gezond gebouw komen geen zichtbare schimmels voor, wel zijn er altijd onzichtbare schimmelsporen in de lucht aanwezig, schimmels kunnen zich ook verstoppen in muren, onder vloerbedekkingen en achter verlaagde plafonds of isolatieplaten.
  • Hoe ontstaan de meeste schimmels? Schimmels ontstaan in vochtige ruimtes, vocht is een ideale factor voor het ontkiemen van de sporen waaruit de schimmels groeien, de luchtvochtigheid is er vaak meer dan 70%. Hoge luchtvochtigheid, weinig ventilatie werkt het ontstaan van schimmels in de hand. De luchtvochtigheid binnenshuis is meestal tussen 50% en 60% RH bij 20 graden C, dit kan men eenvoudig meten met een hygro / thermometer, bij een luchtvochtigheid groter dan 75% gaan de meeste schimmelsporen ontkiemen waardoor  schimmel gaat groeien. 
  • Waar groeien schimmels meestal op? Schimmels groeien goed op houten ondergronden, verf, kit, gips, cellulose  en minder goed op glas, metaal, kunststof, kalk.
  • Zijn schimmels gevaarlijk voor de gezondheid? Schimmels en sporen kunnen bij inademing giftig of schadelijk voor de gezondheid zijn of een allergische reactie teweegbrengen, dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid Mycotoxinen of sporen die in de lucht aanwezig zijn ook de schimmelsoort is van belang.De luchtkwaliteit gaat door de schimmels en schimmelsporen er sterk op achteruit. Onder bepaalde omstandigheden kunnen schimmels mycotoxinen produceren, deze stoffen zijn giftig voor mens en dier. Mycotoxinen kunnen in sommige gevallen neusbloedingen, bloedende longen en schade aan organen toebrengen. Gezondheidsklachten die echter het meeste voorkomen zijn astma, huidaandoeningen,ontstekingen griepachtige symptomen, hoofdpijn, allergieën, vergeetachtigheid en duizeligheid. Het al dan niet optreden van klachten is afhankelijk van het soort schimmel en of men er gevoelig voor is.
  • Hoe kom ik van de schimmels af? Schimmel kan worden bestreden met desinfectie middelen en met specialistische apparatuur en het oplossen van de oorzaken, bij ernstige schimmelschade laat dit dan door experts uitvoeren.

Interesse/vragen? Vul meteen het formulier in op onze contactpagina.